Avtomobilska industrija

Saint-Gobain je vodilni dobavitelj stekel za avtomobilsko industrijo v Evropi. Stekla proizvajalca Saint-Gobain lahko najdete v vsakem drugem evropskem avtomobilu. Posebnost Saint-Gobain so stekla z dodano vrednostjo, kot stanjšana stekla, ogrevana stekla ali stekla s head up display – vedno gre za stekla najvišje kakovosti.

Saint-Gobain rešitve za avtomobilsko industrijo 

1. SGS CLIMACOAT®

SGS CLIMACOAT vetrobransko steklo za vse letne čase Saint-Gobain SEKURIT prinaša udobje pri vaši vožnji. Neviden s kovino prevlečen sloj na vetrobranskem steklu ohranja steklo čisto pred snegom v zimskem obdobju, ohranja notranjost vozila hladno v letnem obdobju in pomaga zmanjševati porabo goriva, s tem pa tudi izpuste CO2.

2. SGS LIGHTWEIGHT®

Tanko steklo LIGHTWEIGHT® prispeva k boljši moči, hkrati pa znižanju porabe goriva. Manj izgorelega goriva pomeni tudi manjše onesnaženje ozračja s CO2.

Vzorec prihranka:

1,2 m2 : 1,5 kg na vsakih 0,5 mm stanjšanja

2,0 m2 : 3 kg na vsakih 5 mm stanjšanja

Čeprav je steklo zelo tanko, ga odlikuje visoka odpornost proti razbitju, npr. z letečim kamenčkom.

3. SGS DBCONTROL®

ACOUSTIC GLASS - akustično steklo.

Akustično steklo po svoji funkciji izrazito odpravlja moteče zvoke iz zunanjega okolja, ki jih povzroča npr. veter ali motor vašega vozila. Steklo s posebno akustično folijo lahko absorbira kar za 10 decibelov hrupa več kot steklo brez takšne akustične obdelave. 

Zahvaljujoč tej karakteristiki, se lahko uporabi pri celovitem zastekljevanju vozila tanjša stekla, kar zmanjša skupno maso vozila, s tem pa se zniža tudi poraba goriva oz. znižajo izpusti CO2.  

4. SGS TENNAFIT®

SGS TENNAFIT GLASS with INTERGRATED SYSTEMS - steklo z integriranimi sistemi.

Današnja tehnologija nam omogoča v stekla integrirati antene in različne komunikacijske senzorje, npr. za prehod in registracijo plačila cestnine na avtocestah.

5. SGS ICECONTROL®

HEATABLE GLASS - ogrevano steklo.

Ogrevano steklo zaradi svoje tehnologije skoraj nevidnih, ogrevanih žičk omogoča udobno in hitro odstranjevanje ledu oz. zameglitev vaših stekel.

Pri temperaturi -10°C lahko ogrevana stekla odstranijo led in zameglitev v manj kot petih minutah.

6. SGS THERMOCONTROL®

COOLCOAT GLASS - steklo, ki odbija/absorbira toploto.

Steklo, ki odbija toploto, je pokrito z nevidnim slojem srebrovega oksida, ki usmerja sončno energijo (IR-žarke) stran od vašega avtomobila. S tem dramatično znižuje notranjo temperaturo v avtomobilu. Posebni sloj je debel samo nekaj nanometrov, zato ga s prostim očesom ne boste videli. 

Protitoplotno zaščito lahko dosežete tudi s pomočjo druge tehnologije, kadar se toplotna energija absorbira še pred prodorom v notranji prostor avtomobila.

7. SGS GLOBALPROTECT®

LAMINATED GLASS - laminirano steklo

Poleg zračnih vreč in varnostnih pasov igra danes tudi laminirano steklo ključno vlogo. V nasprotju z okrepljenim steklom je laminirano steklo v bistvu sestavljeno iz dveh kosov stekel, ki sta povezana drugo z drugim s polivinilbutiralovo folijo. Ob razdrobljenju ali razbitju stekla ostajajo majhni fragmenti stekla prilepljeni na to folijo. 

Laminirano steklo torej zaradi svojih karakteristik povečuje varnost potnikov pri prometnih nesrečah – preprečuje katapultiranje potnikov iz avtomobila ob trkih. Prav tako ovira tudi nasilne vdore od zunaj – v primerjavi s standardnim okrepljenim steklom vzame roparju do 10-krat več časa, preden vdre skozi laminirano steklo. 

Standardno se uporablja laminirano steklo pri vetrobranskih steklih, svojo funkcijo pa uveljavlja tudi pri zasteklitvi zadnjih oken in zadnjega okna.

8. SGS HUD®

HUD (Head up Display) prenaša pomembne informacije, ki se nanašajo na upravljanje vozila, neposredno na vetrobransko steklo. Vse potrebne informacije so vozniku na voljo neposredno v vidnem polju, kar prispeva k varnosti cestnega prometa. 

Z vidika optike je izdelava vetrobranskega stekla za HUD zelo zahtevna. Geometrija stekla mora biti popolnoma točna.

9. SGS PANORAMSKA STREHA®

PANORAMSKA STREHA prinaša uporabnikom dizajnersko in atmosfersko udobje. Naša referenca je na primer Rapid Spaceback.