Brez hrane zdržimo 30 dni, brez vode 3 dni, a samo 3 minute brez dihanja. Svežega zraka ne potrebujemo samo za svoje udobje, ampak zlasti za svoje zdravje. Vprašanje je, kako dihamo, če 90 % časa preživimo v zaprtih prostorih...

 

NAŠA REŠITEV ZA ZDRAVO NOTRANJE OKOLJE

Sestavni del strategije trajnostnega prebivanja je tudi nudenje takšnih rešitev, ki so sposobne prečistiti zrak ali pa odstraniti plesni oz. neželene snovi iz notranjosti objektov. Gre za zelo inovativne rešitve, ki so rezultat dela naših raziskovalnih Skupin po vsem svetu.

Divizija Rigips izdeluje in dobavlja mavčno-kartonske plošče s tehnologijo Activ’Air. Gre za inovativno in trajno rešitev za izboljšanje kakovosti zraka v vašem domu ali pisarni. Ta tehnologija nevtralizira formaldehid. Rezultat je čisti zrak v notranjih prostorih. V ozadju tehnologije Activ’Air je skrita specifična sestavina, ki nima nobenega negativnega vpliva na okolje. Učinkovina v ploščah Activ’Air odstranjuje škodljiv formaldehid, tako da ga spremeni v neškodljive inertne snovi. Gre za končni in nepovratni postopek. Activ’Air trajno odstrani do 70 % formaldehida v zraku. Activ’Air ne izgublja svoje učinkovitosti tudi po obdelavi površine zaradi pleskanja ali lepljenja tapet z običajnimi materiali, ki dihajo. Neodvisni laboratoriji potrjujejo, da tehnologija Activ’Air ne izloča nazaj v ozračje formaldehida. Sestavina Activ’Air učinkuje v obdobju minimalno 50 let.

Podobno rešitev, ki odstranjuje formaldehid iz notranjih prostorov, nudi Adfors v obliki tapet NOVELIO® CleanAir. Tapete vsrkajo in stalno absorbirajo 70 % formaldehida iz zraka, kljub večslojnim nanosom akrilne barve. Njihov učinek se pokaže takoj in je trajen. Predstavljajo idealno rešitev za javne prostore, kot so na primer: šole, zdravstvene ustanove in stanovanjski objekti.

Vse akustične rešitve Ecophon, zlasti za šole, bolnišnice, pisarne in za industrijske objekte, pripomorejo k nastajanju dobrega delovnega okolja s povečevanjem udobja in učinkovitosti oseb. Barva na osnovi vode ima tako nizke izpuste hlapnih organskih snovi, da je dosegla najvišjo stopnjo razvrstitve, A+ (zelo nizki izpusti), v Franciji. Veliko časa in truda posvečamo področju higiene, na katerem se trudimo ustvariti takšno strukturo materialov, ki ima naravno zaščito proti bakterijam – brez uporabe protibakterijskih kemikalij.

Isover nudi unikatno rešitev za zelene strehe. Osnovni sistem vegetacijskih streh so plošče iz posebnih mineralnih vlaken, ki so namenjene za gojenje rastlin, namesto zemljine. Največje prednosti tega načina ozelenitve so: izrazito manjša obremenitev nosilnih konstrukcij, boljša gospodarnost vode na strehi, toplotnoizolacijska funkcija ter skupna poenostavitev in pocenitev sestavov zelenih streh.

Weber dobavlja izdelke za odstranjevanje plesni iz notranjih prostorov. Glede na to, da se plesni širijo tudi po zraku, je nujno, da se odstranjujejo vedno po mokri poti. Če se težava ne odpravi, se bo plesen širila in bo imela negativne zdravstvene posledice. Rešitev so popolnoma pralni disperzijski premazi, notranji mineralni premazi na osnovi vodnega stekla ali odstranjevalec alg, mahov in lišajev, s čimer negujemo prizadete omete.