Izdelava podzidka (cokla)

Izdelava podzidka

Pri izdelavi podzidka moramo zaradi stika z zemljo upoštevati posebne zahteve zaradi vlage. Ta del je zaradi padavin najbolj obremenjen del fasade.

Podzidek je del fasade, ki je od tal dvignjen za približno 30 cm. Kot izolacijo lahko uporabimo XPS stiroporne plošče, ki imajo nizek navzem vode. Plošče lepimo točkovno na navpično hidroizolacijo, z gretjem hidroizolacije, z nanosom vročega bitumna na hidroizolacijo ali uporabo weber bitufix lepila. Del plošče, ki ga vstavimo pod nivo podlage, odrežemo pod kotom 45 stopinj na delu, ki sega nad površino, pa pritrdimo z dvemi sidri na ploščo in prevlečemo z armirnim slojem. Armirni sloj potegnemo do izolacije pri temeljih. Zatem izdelamo vodno zaporo, ki tudi sega vse do hidroizolacije. Pred zasutjem namestimo zaščitno folijo, ki zaščiti sistem pred mehanskimi poškodbami.

Poleg pravilne izdelave podzidka moramo poskrbeti tudi za pravilno odvajanje odvečnih meteornih voda. Izdelamo drenažo z nasutjem in pri polaganju plošč pazimo na pravilen nagib stran od objekta.

Image
Izdelava podzidka