Vse o mavcu

Že tisočletja se dobro obnese...

Image
rigips landing page image 6

V Sani, glavnem mestu Jemna, so z mavcem gradili že pred 2.000 leti. Še danes se v večerni svetlobi bleščijo bele fasade, znak orientalske gradbene umetnosti.

Naravna sadra, žgana in pomešana z vodo, daje izredno trdno malto, ki je enako dobra za konstrukcije kot za okrasno gradnjo.

Danes se mavec uporablja za gradnjo po vsem svetu, ker ima veliko pozitivnih lastnosti. Mavec je:

  • okolju prijazen in brez vonja,
  • negorljiv,
  • prijeten na otip,
  • material za uravnavanje klime v prostoru,
  • idealna podlaga za barve, tapete in keramične ploščice.

Mavec kot naraven in zanesljiv gradbeni material

rigips landing page image 7

Mavec je čist že po naravi. Prihaja iz zemlje in je sestavljen iz kalcija, žvepla, kisika in vode. Je tako čist, da ga uporabljajo celo kirurgi in zobozdravniki v medicini. Zelo verjetno je prisoten tudi v vaši zobni pasti.

Na gradbenem področju se uporablja predvsem za mavčno kartonske plošče, omete sten in stropov in kot štukaturni mavec, pa tudi v masah za glajenje in zapolnjevanje stikov. Proizvodi Rigips ne ogrožajo okolja z nevarnimi snovmi, ker jih sploh ne vsebujejo.

Pri Rigipsu se nam zdi samoumevno, da se naravni proizvod mavec tudi vgrajuje na okolju prijazen način. Zato posebno pazimo na to, da so postopki njegove priprave in predelave okolju prijazni.

Mavec ne gori – ravno tako kot vsa ostala mineralna gradiva, na primer opeka ali beton. Plošče Rigips omogočajo celo zaščito pred požarom, ker je v sredici plošč 20 odstotkov vezane kristalne vode. Lahko bi rekli vgrajene vode za gašenje. Pri debelini plošč 15 milimetrov to znaša 2,5 litra vode na kvadratni meter. To pomeni varnost.

Z mavcem prinašamo v dom naravo. Tudi gradbeni biologi priporočajo mavec kot naravno gradivo.

Mavec nudi varnost

Stanovanje je kot „tretja koža“. Zdrav odnos med kožo, obleko in okoljem krepi naše zdravje in dobro počutje. Ali bivalna klima povzroča ugodno ali neugodno počutje, je odvisno v glavnem od:
•    temperature zraka,
•    površinske temperature sten, stropa in tal,
•    relativne vlažnosti zraka,
•    sposobnosti obodnih gradbenih elementov za ohranjanje toplote,
•    zaščite pred soncem.

Snovi z nizko toplotno prevodnostjo, kot na primer les ali mavec, dajejo občutek toplote in dobrega počutja.

Mavec vpliva na klimo v prostoru. V njegovi sredici je veliko por, ki ob visoki vlažnosti zraka v prostoru sprejemajo vlago in jo shranjujejo. Ko je zrak v prostoru suh, vlago ponovno oddajajo v okolico. Tako se klima v prostoru blago regulira brez vaše pomoči.